Loading…

Thuaj “JO dhe STOP”

  • Nga

  • DONIKA TAHIRSYLAJ ALIDEMI 

  • 02/12/2023 | 14:53

Thuaj “JO dhe STOP”

“”Femër, mësohu të thuash ‘Jo’ dhe ‘Stop’ ndaj çdo forme të dhunës” është një mesazh i fuqishëm dhe i rëndësishëm që inkurajon gratë të njohin dhe të reagojnë kundër çdo lloji të abuzimit. Ky mesazh mbështet fuqizimin dhe vetë-respektin e grave, duke i ndihmuar ato të dalin kundër dhunës dhe të mbrojnë të drejtat e tyre. Ja disa pikat kyçe të kësaj ideje:


Shkruan: Donika Tahirsylaj Alidemi 

1. *Vetëdija*: Është jetike që gratë të njohin shenjat e abuzimit, qofshin ato fizike, emocionale, seksuale, psikologjike, apo financiare. Njohja e këtyre shenjave është hapi i parë drejt mbrojtjes nga abuzimi.

2. *Fuqizimi dhe Vetëbesimi*: Fuqizimi i grave përfshin ndërtimin e vetëbesimit dhe të vetëvlerësimit, si dhe zhvillimin e aftësisë për të qëndruar kundër abuzimit dhe të kërkuar ndihmë.

3. *Të folurit Hapur*: Është thelbësore që gratë të ndjehen të sigurta për të folur hapur për përvojat e tyre dhe të kërkojnë mbështetje nga miqtë, familja, ose profesionistët.

4. *Mbrojtja Ligjore dhe Ndihma Sociale*: Të kuptosh të drejtat e tua ligjore dhe të kesh qasje në burime dhe ndihmë, si qendra mbështetëse për viktimat e dhunës, është shumë e rëndësishme.

5. *Edukimi dhe Ndërgjegjësimi*: Edukimi mbi barazinë gjinore dhe ndërgjegjësimi rreth abuzimit dhe të drejtave të grave janë esenciale për të ndërtuar një shoqëri që nuk toleron dhunën.

Ky mesazh nuk është vetëm për gratë, por edhe për shoqërinë në tërësi, për të ndërtuar një mjedis ku dhuna ndaj grave nuk është as e pranueshme dhe as e tolerueshme. Është përgjegjësi kolektive të mbështesim dhe të fuqizojmë gratë për të qëndruar kundër çdo forme të dhunës.
Thuaj Jo” ndaj çdo forme të abuzimit dhe vrasjes, pavarësisht nëse abuzuesi është bashkeshort,vëlla , babai apo një person tjetër i afërt, është një mesazh thelbësor për të ndaluar dhunën dhe për të ndërtuar një shoqëri më të sigurt dhe të shëndetshme. Ky qëndrim i prerë ndaj abuzimit dhe vrasjes:

1. *Nënvizon Zero Tolerancë*: Deklarata “mjaft me abuzime dhe vrasje” përcakton një qëndrim të qartë dhe të pacompromis ndaj çdo forme të dhunës, duke nënkuptuar se asnjë lidhje familjare ose sociale nuk justifikon sjellje të tillë.

2. *Fuqizon Viktimat*: Duke ngritur zërin kundër abuzimit, jepet mbështetje dhe forcë viktimave për të dalë nga situata të dëmshme dhe për të kërkuar ndihmë.

3. *Edukimi dhe Ndërgjegjësimi*: Mesazhi i ndërgjegjësimit dhe edukimit në shoqëri, si në familje ashtu edhe në shkolla, është kyç për të ndryshuar mentalitete dhe për të parandaluar dhunën në të ardhmen.

4. *Përfshirja e Komunitetit dhe Institucioneve*: Angazhimi i komuniteteve dhe mbështetja e politikave dhe programeve që promovojnë sigurinë dhe mbrojtjen e viktimave të dhunës janë jetike.

5. *Kërkimi i Ndihmës dhe Burimeve të Mbrojtjes*: Është e rëndësishme që viktimat dhe ata që janë dëshmitarë të abuzimeve të dinë se ku dhe si të kërkojnë ndihmë, përfshirë qendrat e mbrojtjes për viktimat, këshillimin ligjor dhe mbështetjen psikologjike.

Ky mesazh është një thirrje për veprim, jo vetëm për individët, por edhe për shoqërinë në tërësi, për të luftuar kundër abuzimit dhe për të krijuar një mjedis më të sigurt dhe më të drejtë për të gjithë.

(Autorja është Specialiste e psikologjisë mjekësore)

Materialet në dispozicion në këtë faqe janë pronë e portalit Gazeta Metro. Ato janë të mbrojtura në bazë të së drejtës së autorit sipas ligjeve në fuqi. Ju mund të përdorni këtë faqe interneti, dhe materialet e kësaj faqeje, për përdorimin tuaj personal, jo-komercial, me kushtin që të mos cënoni të drejtën e autorit.

Privacy Policy
Kontakti:
Tel: +383 49 576 111
e-mail: [email protected]
[email protected]
Adresa: Rr. Tringë Smajli, Nr. 16
Prishtinë 10000
Kosovë